Gjøre det selv, eller levere inn til rens?

Har du noen gang lurt på hva som forårsaker de mystiske flekkene som dukker opp i bildene dine?

Rens av sensor


Har du noen gang lurt på hva som forårsaker de mystiske flekkene som dukker opp i bildene dine? For fotografer, spesielt de som bruker kameraer med utskiftbare objektiver, er dette en vanlig forekomst. Hvis du stadig bruker kameraet ditt og bytter objektiver under fotografering, har du sannsynligvis opplevd dette problemet før. Derfor kan det å lære hvordan du renser kameraets sensor virkelig hjelpe.

bilde14.jpg

Disse mystiske flekkene skyldes støv eller smuss på sensoren, noe som er helt normalt og nesten uunngåelig. For å bekjempe dette problemet har de fleste kameraprodusenter inkludert en sensorrengjøringsfunksjon i nyere kameramodeller. Imidlertid er denne hendige lille funksjonen noen ganger ikke nok, noe som er grunnen til at rengjøring av kameraets sensor er en omstendelig oppgave som enhver fotograf må håndtere fra tid til annen.
Sensorstøv er et problem fordi det kan føre til synlige flekker eller prikker på bildene dine. Dette kan være spesielt irriterende hvis du tar bilder med høy oppløsning, eller hvis du har planer om å trykke bildene i store størrelser. Sensorstøv kan også føre til at bildene dine ser uskarpe eller uklare ut, og det kan være vanskelig å fjerne støvet i ettertid ved hjelp av bildebehandlingsprogramvare. Derfor er det viktig å være oppmerksom på sensorstøv og å rengjøre sensoren jevnlig.

Hva er kamera sensor støv?

Begrepet "sensorstøv" brukes til å beskrive partikler eller elementer som kommer inn i et kamera og fester seg til sensoren. Dette skjer vanligvis når kamerabrukeren eksponerer sensoren ved å fjerne objektivdekslet eller bytte objektiv.
Kamerasensorer tiltrekker seg støv og er beryktet for å bygge opp støv hvis du ikke er forsiktig, så du vil uunngåelig måtte rengjøre kameraets sensor med jevne mellomrom, eller når du begynner å se de irriterende flekkene på bildene dine.
Hvis du ikke selger bildene dine profesjonelt, er ikke sensorstøv noe stort problem. Så lenge du er fornøyd med bildene, kan du bare beskjære dem (hvis støvet er nær kanten) eller bruke Photoshop til å fjerne dem.
Men hvis du er en profesjonell fotograf som tar hundrevis av bilder i en enkelt fotosession, er ikke disse raske løsningene tilrådelige, fordi det ville være for tidkrevende å måtte redigere ut sensorstøv i hvert enkelt bilde. Hvis du gjør dette for å tjene til livets opphold, må du derfor holde kameraets sensor ren til enhver tid.

Er selvrensende sensorer tilstrekkelig?

Du kan ikke alltid stole på at teknologien vil gi deg om en ren digital kamera sensor. Mange utskiftbare objektivkameraer – Speilrefleks kamera og speilløse kamera - laget i de siste årene har selvrensende sensorer som vibrerer i ultrasonisk hastighet når kameraet slås på eller av. Dette kan hjelpe med å riste løs noe av skitten, men det bør ikke være en erstatning for manuell sensorrensing.
Med en selvrensende sensor trenger du kanskje ikke å rengjøre sensoren like ofte, men den må fortsatt rengjøres manuelt fra tid til annen for å sikre at den er helt fri for støv. Noen fotografer leverer vanligvis kameraet inn til oss for rengjøring, men for å spare tid og kostnader, ender de fleste opp med å gjøre det selv.
Hvis du planlegger å rense sensoren selv, kan du finne mye informasjon på nettet og andre steder om hvordan du kan rengjøre kameraets sensor.
Selv med selvrensende sensorer er sensorflekker faktisk et større problem i dag enn for noen år siden. Bildebehandlinger som HDR eller kontrastøkninger, inkludert de i mange populære filtre som vil vise flekker som du ikke la merke til før.

Er det trygt å rense sensoren selv?

sc-6060-2.jpeg

Sensorrensing er helt trygt. Så lenge du gjør det på riktig måte, bør du ikke ha noen problemer. Imidlertid er det viktig å være forsiktig og unngå å berøre eller skrape sensoren under rengjøringsprosessen, da dette kan skade den permanent. Mange fotografer rengjør jevnlig sensoren sin uten problemer. Ja, det er alltid en risiko for å skade sensoren hvis du gjør det feil, men hvis du tar noen grunnleggende forholdsregler og håndterer sensoren forsiktig, er potensialet for skade lite.
Hvis du ikke føler deg komfortabel med å rense sensoren selv, kan det være best å levere inn kameraet til rens, dette tar normal 1døgn
Det har vært mye debatt om fordeler og ulemper med å gjøre det selv kontra å levere det til service når det gjelder rengjøring av sensorer. Å få det rengjort av fagfolk er til syvende og sist den enklere løsningen, men som nevnt tidligere vil det koste deg penger og du vil ikke kunne bruke kameraet ditt i en viss periode.
Hvordan sjekke om sensoren din er skitten
Det er enkelt å finne ut hvor skitten sensoren er ved å ta et bilde av en klar himmel eller et rent stykke papir. Det vil gi deg en ide om hva du må klone bort på bildene, samt hvor dårlig du trenger å rengjøre sensoren.
Ta et sensor-sjekkbilde
Sett laveste "normale område" ISO. Ikke bruk en lavere ISO som er i "utvidet område." Du får lavest støy på laveste normale ISO.
Du vil ha bildet ute av fokus, så sett manuell fokus og fokus på uendelig for et stykke papir og nærfokus for himmelen.
Sett til f/22, slik at du kan se eventuelle flekker. På en større blenderåpning som f/5.6 kan de ikke vises, og på en mindre blenderåpning som f/32 kan du se for mye detaljer. (Flekkene er skygger av ting som er på en glassflate foran sensoren selv.)
Hvis du tar bilde av et papir innendørs, vil du ha en lang lukkertid. Det er greit; du vil uansett ha utydelig motiv, så ta bildet håndholdt.
Hvis du bruker JPEG-format, må du sørge for at du bruker høyeste kvalitet og største filstørrelse.