Brukt eller nytt, fordeler og ulemper

Er det en god idè å kjøpe brukt kamera?

Hvis du vil spare litt penger og ikke trenger det nyeste og beste, kan det være verdt å vurdere å kjøpe brukt kamerautstyr, testet av fagpersoner. Enten det er til en sommerferie, en road trip eller du bare vil ha noe som er bedre enn telefonen din, er et flott kamera til en ikke-helt-ny pris det beste fra begge verdener.
Beslutningen om å kjøpe et nytt eller brukt sytem-kamera avhenger i stor grad av individuelle preferanser og budsjett. Imidlertid er det flere fordeler med å kjøpe et brukt kamera i stedet for et nytt.
For det første kan kjøp av et brukt kamera spare mye penger. System-kameraer kan koste ganske mye, spesielt for de som nettopp har begynt med fotografering. Ved å kjøpe et brukt kamera, kan man ofte få et kvalitetskamera til en brøkdel av prisen på et nytt.
For det andre kan kjøp av et brukt kamera også tilby flere alternativer. Eldre kameramodeller kan fortsatt ha funksjoner som nyere modeller ikke har, og ved å kjøpe et brukt kamera kan fotografer få tilgang til disse funksjonene til en lavere kostnad.
Til slutt kan kjøp av et brukt kamera også være et tryggere alternativ. Mens nye kameraer kommer med garantier, kan kjøp av et brukt kamera fra en anerkjent selger gi samme trygghet og også garanti. I tillegg kan eldre kameramodeller allerede ha hatt eventuelle problemer eller defekter fikset, noe som gjør dem til et pålitelig alternativ.
Alt i alt, mens kjøp av et nytt kamera kan tilby de nyeste funksjonene og teknologiene, kan kjøp av et brukt kamera spare penger, tilby flere alternativer og være et trygt og pålitelig valg.
Med mindre du er en fullverdig profesjonell, bør du alltid kjøpe brukte sytem-kamerahus. Dette gjelder spesielt hvis du er en nybegynner som handler etter ditt første inngangsnivå-kamera eller en hobbyist som erstatter ditt første system-kamera.

sony optikk.jpg


I våre øyne er beslutningen mellom brukt og nytt en av de viktigste beslutningene du kan ta når du kjøper et kamera. Er det en god idé å kjøpe et brukt kamera? Absolutt. Her er hvorfor.
system-kameraer har lang levetid. Når det gjelder elektroniske enheter, er vanlig stigmatisering at "brukt" betyr "redusert i kvalitet, pålitelighet eller levetid." Dette kan være sant generelt, da mange elektroniske enheter har en tendens til å feile raskt, men dette gjelder ikke for moderne kameraer.
Faktisk er de fleste kameraer så robuste at deres levetid ikke måles i tid. I stedet måles forventet levetid i antall eksponeringer tatt med lukkeren. Latt være i fred og uforstyrret, ville en moderne DSLRs levetid sannsynligvis være ubegrenset, begrenset bare av tilgjengeligheten av et fungerende batteri.
Lukkerantall er en løpende total av antall bilder tatt med kameraet. Hvis du har tatt 1 000 bilder, vil kameraets lukkerantall være 1 000.
Regelen for lukkerantall på forskjellige kameraer er:
Inngangsnivå-sytemkamera-er varer vanligvis minst 50 000 bilder. Midtnivå-systemkamera-er varer vanligvis minst 100 000 bilder. Profesjonelle systemkamera-er varer vanligvis minst 200 000 bilder.
La oss si at du tar ti bilder hver dag resten av livet ditt; det utgjør 3 650 bilder hvert år. Så selv om du bruker et gjennomsnittlig kamera på inngangsnivå, kan du forvente at enheten vil vare i over 13 år. For et profesjonelt kamera vil forventet levetid være et sted i nærheten av 55 år.
Slik sett er det ingenting galt med å kjøpe brukte kameraer, det vil sannsynligvis være solid i ganske lang tid.
Bedre modeller er ikke alltid verdt prisen
Er det noen ulemper med å kjøpe brukte kameraer? Hvis vi bare snakker om én eller to generasjoner tilbake, så er det svært få ulemper, om noen. Faktisk bør nybegynnere og hobbyfotografer ikke engang bry seg med de nyeste modellene av noen kameraserie.
Kamerainnstillinger blir sakte utdatert. Dette kan illustreres ved å sammenligne to Canon-kameraer, 5D Mark II og dens eldre bror, 5D Mark III.
Prisforskjellen mellom disse to brukte Canon-kameraene varierer med i gjennomsnitt Kr 5.000,-. Men den nyere modellen tilbyr lite mer enn utvidet ISO-område, forbedret burst-hastighet på seks bilder og én ekstra megapiksel oppløsning.
Du bør bare kjøpe en nyere modell hvis den har en spesifikk funksjon du absolutt ikke kan leve uten, som en fullstørrelses sensor. Ellers vil noe eldre fungere like bra. Begge disse kameraene inkluderer en full-frame sensor, så det naturlige valget vil generelt være Mark II.

Canon kamera3.jpg


Eldre kameraer er også mer sannsynlig å ha brukte versjoner tilgjengelig, og de vil være billigere enn brukte kameraer fra en mer nylig generasjon.
Kosmetiske feil er ubetydelige.
En ting som kan bekymre folk når man snakker om brukte kameraer, er kosmetiske defekter. Når du kjøper et nytt kamera, er du garantert at det er ferskt, rent og uten merker. Men når du kjøper brukte kameraer, er alt usikkert.
Vi anbefaler definitivt å få en nærmere titt på et brukt kamera før du kjøper det, hvis det er mulig. Men her er saken: riper og merker har ingen innvirkning på funksjonen til kamerahuset, og påvirker heller ikke resultatet av bildene dine. Ubehaget ved en kosmetisk defekt er bare psykologisk.
Det sagt, er det noen defekter og problemer du bør være oppmerksom på når du kjøper en brukt DSLR.
For eksempel, riper på kamerahuset er greit, men riper på sensoren kan påvirke bildene dine betydelig. Unngå kameraer med sopp og mugg på eller inne i kamerahuset av samme grunn. Klebrige knapper kan indikere rester under overflaten, som hindrer dem i å fungere riktig. Korroderte tilkoblingsporter er dårlige av samme grunn; det samme er bulkete objektivfester.
Er det en god idé å kjøpe brukt kamera? I våre øyne er svaret et klart "Ja". Så lenge du har et funksjonelt kamera, står lite mellom deg og ditt beste arbeid.

Vårt utvalt av brukte kamera og utstyr endrer seg daglig, her finner du det som vi har tilgjenelig inne i butikken i dag.